Geert Ryssen, Jazz and Mo #9 p.57 (09/2019)
De ontmoeting tussen de Belgische pianist Fabian Fiorini en de Haïtiaanse zangeres Renette Désir brengt 2 werelden samen. Beiden zijn klassiek geschoold, maar groeiden op in een verschillend universum. Fiorini schreef in 2016 het opgelegde werk voor piano van de Koningin Elisabethwedstrijd. Désir is enerzijds gevormd in de kerken en anderzijds door de door het huis schallende reggae van haar broer. In 2010 werd ze slachtoffer van de verwoestende aardbeving in haar land. Het hoeft niet te verwonderen dat dood, leed en opstanding de leidraad vormen in haar avant-garde wereldchansons.

Naast eigen werk van het duo worden All Africa en Fleurette Africaine van respectievelijk Max Roach en Duke Ellington opgenomen. Yo Anpil is een luisterplaat waarin de muzikale bagage van beide muzikanten op een boeiende en uitdagende manier met elkaar worden verweven.

Een te ontdekken avontuur!

Herman te Loo, Jazzflits 317 p.8 (06/05/2019)
Dat de piano ook gezien kan worden als een slagwerkinstrument, is een bekend gegeven. De Belgische pianist Fabian Fiorini diept die mogelijkheid van de Fazioli-vleugel in de studio in het Franse Meudon flink uit. Soms horen we hem alleen maar de klankkast van het instrument bespelen, en op andere momenten dempt hij de snaren af en klinkt de piano als een stuk gestemd Afrikaans slagwerk, zoals een balafon of een marimba. Daarmee maakt hij zich tot een uitstekende muzikale partner voor de jonge Haïtiaanse zangeres Renette Désir. Haar achtergrond is gedrenkt in voodoo en sterke Afrikaanse wortels. Ze heeft een stem die rauw en expressief is, en waarmee ze verhalen vertelt. In 'Ala vil', bijvoorbeeld, kirt, giechelt en schreeuwt ze dat het een aard heeft. De hele buurt mag haar verhaal in al zijn dramatiek horen. Het nummer doet hierin wel wat denken aan het vroege werk van Greetje Bijma. Ook is Désir een perfecte vertolker van 'All Africa', dat Max Roach voor Abbey Lincoln schreef. In de versie van Désir & Fiorini blijft het politieke statement kaarsrecht overeind, al maakt het tweetal er wel zijn eigen verhaal van. Dat het niet alleen maar heftigheid is wat hier de klok slaat, horen we in het ingetogen 'Enchantiyon' en in Fiorini's solo-interpretatie van Ellingtons 'Fleurette Africaine (African Flower'). 'Ýo Anpil' is een verbluffend debuut van een duo dat zichzelf hiermee meteen op de kaart zet.