Giovanni Barcella - drums
Jeroen Van Herzeele - tenor saxophone

Recording: during Monday Night Live Sessions at El Negocito, 2009 by El Negocito Portable, Ghent, Belgium
Mix: Vincent De Bast & Giovanni Barcella
Mastering: studio 20'100db, Brussels, Belgium
Pictures in Booklet: Dries Verstraete & Loise Van Herzeele
Lay-out: Dries Verstraete

Available on CD with booklet
release 17 october 2020

 

(NL)
Giovanni Barcella staat voor een poëtische kijk op de noodzaak van jazz als dissident, een jazz die zich afzet tegen de onproblematische visie van de meeste muziek die we te horen krijgen. Zonder in totale anti-esthetiek te vervallen, wil hij muzikale revolte respecteren en zo een reflectie geven op de overal aanwezige muzak in jazz en andere hedendaagse muziek. Barcella presenteert zijn eigen combattieve jazz in duo met Jeroen Van Herzeele met leitmotief 'Ik decomponeer de hedendaagse esthetiek -schoonheid zo je wil- omdat ze verdriet noch dood duldt, niet ingaat op't wereldlijk carnaval en zichzelf niet meer bevraagt.' Jeroen vond zijn eigen stem op de saxofoon. Intiem, spiritueel en instinctief, een klank in harmonie met zijn ziel. Onophoudelijk scherpt hij zijn jazzkennis aan, op zoek naar confrontatie tussen de uitdagingen in deze snel veranderende wereld. Hun beider moto 'In alles wat je doet ligt de bevrijding in de overgave'.

De vorm waarin deze ontmoeting plaats vindt, gelijkt op een werkruimte van zuiver verlangen, een verlangen dat niet zonodig stoelt op een harmonisch plan. De zoektocht naar geluid loopt net gelijk met die naar pure rede; een taal die cryptisch blijft maar toch verstaanbaar is voor iedereen. Het duo wil daarnaar op zoek en wil denken aan geluid als evidentie en noodzaak. Als formatie leent het duo zich daar uitstekend voor, steunend op de krachtige lyriek van de sax en een niet al te nette drum. Het melodische discours is opgetekend en bedacht vanuit deze twee facetten. Zo krijg je soms de indruk dat het thema, de melodie en het ritme zich ontvouwen op een lang uitgesponnen muzikaal plan. De harmonie wordt toevertrouwd aan de luisteraar. Maar dit duo is ook gewoonweg een ontmoeting en samenwerking tussen twee vrienden, om het magische gesprek te voeren dat muziek is en blijft.

 

 

Press

"Une musique âpre, sauvage dans le sens positif du terme, en quelque sorte comparable à ce que peut être l'art brut dans le domaine pictural. Claude Loxhay, Jazzhalo (08/2015)

"(...) in één lange ruk van 47 minuten fluisteren, schuifelen, krabben en schreeuwen de twee de voegen uit de muren, zonder daarbij - en daar durfde het vroeger al eens fout te lopen - de zin voor dosering en spanningsbogen te verliezen." Bart Cornand, Knack, p.58 (17.02.2010) ***

"I enjoyed every second of it." Stef, Freejazzblog.org, ***1/2, (28/07/2010)

"(...) de meest compromisloze jazzcd van eigen bodem die mij de laatste jaren ter ore is gekomen." Patrick Auwelaert, Kunsttijdschrift Vlaanderen 334, februari 2011, p. 64

 

Press Full Here

 

 

          

 

 

 

 

1. Song For Xero
Jeroen Van Herzeele - 02:29

2. Part II

3. Part III

4. Part IV

 


total time - 47:44
eNR001 © 2009
All improvisations by
Giovanni Barcella & Jeroen Van Herzeele

 

 

 

 

 

Buy CD

 

 

 

 

 

other related or possibly interesting releases