Filip Wauters - electric and baritone guitar, composition
Mark De Maeseneer - baritone and tenor saxophone
Giovanni Barcella - drums, poetry

Niels Verheest - piano overdubs on tracks 3 & 4

Recording:Karel De Backer
at “Cultuurkapel De Schaduw”, Ardooie , Belgium (16-17-18.02.2009 & 1-2-3.07.2009)
Mix & Mastering: Karel De Backer
at the 'bureau-studio', Ghent, Belgium
Producing: Filip Wauters
Fotografie: Chris Van Der Burght & Tito Wauters
Artwork / Lay-out: Dries Verstraete

Available on CD
release 11 february 2010

 

(EN)
... .

(NL)
kort: Backback brengt dynamische composities met invloeden van jazz, rock, funk, free...

BackBack is het flamboyante Gentse jazztrio rond gitarist Filip Wauters met de impact en de sound van een donderende rockband. Door de jaren heen groeide dit drietal uit tot een vaste waarde in het Vlaamse clubcircuit. Hun unieke, aanstekelijke brouwsel op basis van jazz, rock, free jazz en funk heeft zijn volwassenheid bereikt op de cd Backo die in 2010 verscheen op het label El Negocito Records. Hun grooves herinneren meer dan eens aan het Amerikaanse trio Morphine. De bezetting waarin baritonsaxofoon en elektrische gitaar in een snedig duel verwikkeld zijn, doet dan weer denken aan de confrontatie tussen John Surman en John McLaughlin op McLaughlin’s weergaloze debuutplaat “Extrapolation”.

‘Backo', hun laatste album, is een confronterende en beklijvende plaat geworden, met evenveel verstilde, poëtische momenten als gedreven uitbarstingen van ranzig gitaargeweld. Het blijft dezelfde virtuoze evenwichtsoefening tussen strakke thema’s en clevere improvisatie; verstilde poëtische momenten worden verscheurd door uitbarstingen van ranzig gitaargeweld. Opgenomen in amper vijf dagen, zonder blitse technologie of gladde producertrucs, resulteerde dit een razende trip. Het trio vindt het juiste evenwicht tussen strakke, bitsige thema's en de straffe, nooit gratuite improvisatie. Deze release is nooit lauw. "What you see is what you get!", eerlijk en rechtuit.

U moet ons niet geloven, Knack verkondigde in 2007 al: "Wauters is een van de spannendste gitaristen die we de jongste tijd op de scène hebben gehoord. Zijn heldere, soms krakende toon barst van de harmonische spanning en is een perfecte sparringpartner voor de vlammende sax van de Maeseneer. Het geheel wordt zowel gesaboteerd als in de hand gehouden door het vindingrijke, excentrieke spel van drummer Giovanni Barcella."

 

 

Press

"Voorman en gitarist Filip Wauters smeult en schroeit als vanouds - geen speed sweeping , dat mag duidelijk zijn, maar hoekige lijnen en wijds-wringende akkoorden die het midden houden tussen Mark Ribot en David Hidalgo." Bart Cornand, Knack, p.58 (17.02.2010) ***

"Backback maakt een soort jazz dat in het Belgische jazz-landschap te vaak afwezig blijft. Zonder enige pretentie stellen Wauters, de Maeseneer en Barcella een meeslepend, spannend album samen dat bruist en borrelt als een verleidelijk warmwaterbad. Wie zich op sleeptouw laat nemen en kopje onder gaat in de stevige jazz van Backback, komt er gegarandeerd met een fris hoofd terug uit. Gespierde, verstaanbare muziek, ook voor rock-fanatici!" Kwadratuur, Jan-Jakob Delanoye (23.03.2010)

"... je bekomt een muzikaal statement dat niet zou misstaan als soundtrack bij een film van Jim Jarmusch of Hal Hartley." Patrick Auwelaert, Kunsttijdschrift Vlaanderen 334, p. 64 (02/2011)

 

Press Full Here

 

 

          

 

 

 

1. Trouble
F. Wauters - 6:43

2. Sonny
F. Wauters - 4:46

3. Matanzas
F. Wauters, lyrics G. Barcella - 5:11

4. Backo
F. Wauters - 3:25

5. Easy
F. Wauters - 6:08

6. Blues, two
F. Wauters - 4:08

7. Joris (la campagna)
F. Wauters - 4:03

8. Reserva
F. Wauters - 3:59

 


total time - 38:57
eNR003 © 2010

 

 

 

 

 

Buy CD

 

 

 

 

 

other related or possibly interesting releases